Proširene vene na nogama

Proširene vene su isprepletane i uvecane vene koje se najcesce javljaju na nogama i clancima. Same po sebi nisu opasne ali vrlo cesto mogu da prouzrokuju druge probleme. Najcesce se nalaze blizu povrsine koze pa su samim tim i primetne. Prosirene vene nastaju usled oslabljenja zalistaka koji usmeravaju krv na srcu. Kada dodje do njihovog ostecenja, zalisci zadrzavaju krv na odredjenim mestima u nozi i stvaraju prosirene i uvrnute vene koje cesto stvaraju veliki pritisak i bol u nogama. Ova pojava je najcesce nasledna ali postoji i mogucnost da sa godinama tj. kako starost nastupa da dolazi do pojave uvecanih vena. Situacije koje dovode do ovog problema a koje nisu povezane sa naslednim faktorom jesu, visak kilograma, trudnoca ili radno mesto koje zahteva duge periodu u stojecem stavu. Prosirene vene su tamno plave boje, ispupcene u odnosu na povrsinu koze i vrlo cesto nepravilnog uvrnutog izgleda. Izazivaju osecaj svraba, teskoce, umora, bola, pecenja, oticanje stopala ili zglobova, a ovi simptomi postaju jaci i izrazeniji ako sedite ili stojite predugo. proširene vene na nogama uzroci simptomi
– Ozbiljnije posledice prosirenih vena su bol, oticanje celih nogu, promena boje koze, isusivanje koze i slicno
– Kao sto je vec receno, prosirene vene nisu opasne ali vrlo cesto mogu ukazivati na veci problem kao sto je pojava tromba u unutrasnjim venama koji moze dovesti do zastoja srca, sto zahteva pravi hirurski tretman kako bi se to sprecilo.
– Na osonovu detaljnog pregleda vaseg lekara, moze se utvrditi koliko je ozbiljno oticanje vena na vasim nogama. On ce to utvrditi na osnovu niza testova. U vecini slucajeva, prosirene vene zahtevaju kuci tretman ili lecenje. U tom slucaju mozete primeniti redovne i dovoljno duge fizicke aktivnosti, nositi carape sa dovoljno elastina kako bi stezale kriticna podrucja, drzati noge u podignutom polozaju , malo iznad nivoa trupa i glave i izbegavati dugo stajanje ili sedenje.
– Ukoliko je vas problem sa venama ozbiljniji, mozete pribeci nekom od sledecih tretmana:
1. Skleroterapija za zatvaranje vena
2. Vezivanje i uklanjanje vena
3. Radiofrekventno zatvaranje vena
4. Flebektomija, probadanje i uklanjanje vena
5. Zatvaranje vena laserskim putem