Upaljene vene lek

Kod koga se javljaju upaljene vene? i da li postoji lek za upaljene vene?

Najčešce od upaljenih vena obolijevaju zene, po nekim podacima problem sa upaljenim venama ima oko 30 posto zenske populacije na svijetu. Ova bolest napada uglavnom trudnice, gojazne zene, nedovoljno aktivne, zene kojima posao je takav da moraju previse vremena provoditi stojeci. Bitan cinilac kod prosirenih vena je i genetika. Ako je vasa majka ili otac imao probleme sa upalom vena, velika je vjerovatnoca da ce te i vi imati iste probleme.

Lečenje vena

Kod upaljnih vena se moze djelovati preventivno ali i operativno. Postoje mnogi lekovi za vene koji ce ublaziti simtome prosirenih vena, ali ih nece otkloniti. Otklanjanje problema sa upaljenim venama se radi operativno, ali uvijek postoji mogucnost da se problem ponovo pojavi. Da bi saznali da li imate ove probleme potrebno je da znate sa čim se suocavate. Prosirene vene su one vene koje se nalaze ispod same koze. Najcesce se problem sa prosirenim venama javlja u nogama ali se moze javiti i u ostalim dijelovima tijela.

Kako spriječiti pojavu proširenih vena

Pojavu prosirenih vena mozete sprijeciti pridrzavajuci se odredjenih pravila. Potrebno je da ako to ikako mozete smanjite period dugog stajanja. Pogotovo je opasno za pojavu prosirenih vena stojanje  na jednom mjestu. Pokusajte da povecate vasu fizicku aktivnost. Aktivnosti koje vam preporučujemo su plivanje kao i brza setnja. Ove aktivnosti osim sto ce vam pomoci kod problema sa prosirenim vena pomoci ce vam i sa redukcijom tjelesne mase koji su takodje jedni od uzroka pojave upaljenih vena.